Benvinguts

Blog de CGT de les escoles d'adscripció municipal

divendres, 5 de març del 2021

Apunts - Reunió comité de Seguretat i Salut Laboral IMEB 2.3.21

Dimarts 2 de Març hem tingut la segona reunió del comitè de Salut laboral amb l’IMEB del curs 2020-21. Els punts tractats a la reunió són:

- Aplicació i desenvolupament del Protocol de gestió dels casos Covid-19 als centres educatius de l'IMEB.

Just abans de la reunió ens han enviat unes dades, a 2 de Març només hi ha tancats dos grups. En aquest document es tracten les dades en relació amb les persones i infants que han donat positiu per Covid dins les escoles bressol. Han arribat a la conclusió que la majoria de contagis han estat dintre l’entorn familiar. Dins les escoles hi ha hagut una incidència molt baixa.

En total s’han tancat 196 grups, i s’ha desenvolupat l’activitat amb “normalitat” un 98,7% del temps.

Des de CGT volem destacar aquesta normalitat entre cometes perquè està clar que de normalitat actualment no hi ha res i creiem que no ens podem oblidar d’això en cap moment. 

L’administració valora molt positivament la feina que està fent tothom, equips, escoles, direccions, i destaca la implicació de la tècnica de prevenció de riscos laborals. Destaquen el baix percentatge en la positivitat dels casos gràcies a la feina i al seguiment que s’està fent.
Com a CGT no acabem d’entendre com s’està fent aquest seguiment, ja que no tenim constància que s’estiguin fent les avaluacions de riscos a les escoles bressol tal com s’estan fent als altres àmbits de l’ajuntament.

Pel que fa a la nova variant britànica sembla que no estigui tenint més incidència, només a finals de Gener hi va haver dos casos amb una incidència més elevada de l’habitual. 
Des de CGT estarem a l'aguait si aquesta incidència va en augment, ja que i si és així demanarem que es tornin a estudiar i revalorar les ràtios. Aquest segon trimestre els grups de grans van ampliar dels 18 als 19 infants i no entenem el perquè,  ja que  la situació era pitjor que a l’inici de curs.

En paral·lel es parla sobre la vacunació. Des de l’IMEB no tenen dades específiques, ja que ho està gestionant tot el Departament de Salut. El que sabem és que a dia 25 de Febrer ja s’havien vacunat al 31% dels docents de l'àrea de Barcelona. Els efectes secundaris que s’estàs donant són molt lleus i estan durant unes 24 h, com a molt 48 h. Pel que fa a l’administració de la vacuna a les persones que estan de baixa, les mares lactants o les embarassades es recomana que si tenen dubtes es posin en contacte amb el seu metge. 
Pel que fa a les substitutes també s’està tenint en compte la seva situació per tal que estiguin dins el pla de vacunació.

Dins d’aquest apartat com a CGT exposem la problemàtica en la qual es troben algunes educadores amb relació a la dotació de mascaretes. No a totes les escoles es disposa dels mateixos EPI i no trobem just que la dotació d’aquest material es trobi condicionada pel criteri de la direcció. Demanem que les educadores tinguin dret a disposar d’una mascareta FPP2 si així ho volen. L'administració no es mostra gaire comprensiva amb aquesta proposta i ens respon que s’està actuant correctament segons les directrius de Salut Pública. D’aquesta manera les directrius seguiran sent les mateixes que s’estableixen en pla d’obertura del setembre. https://ajuntament.barcelona.cat/escolesbressol/sites/default/files/pla_dobertura_ebm_curs_2020-21.pdf (vegeu pàgina 7).  

Lligat amb aquest tema ens comenten que saben que es produeixen excepcions en funció a casos personals de persones vulnerables, moments del dia de més afluència… però des de CGT continuem veient que això és un problema, ja que la subjectivitat de cada direcció és la que segueix valorant qui sí i qui no, i quan sí i quan no.

- Avaluació de riscos dels nous centres i llocs de treball.
En un mes aproximadament es començaran a fer les avaluacions de riscos dels centres que han iniciat l’activitat recentment. El curs anterior no es va fer perquè va quedar suspès per la Covid.

- Altres temes.
Els treballadors tenen el dret de fer-se la revisió mèdica un cop l’any.