Benvinguts

Blog de CGT de les escoles d'adscripció municipal

dimecres, 18 de març del 2020

Personal externalitzat i Coronavirus.

El Coronavirus, com en totes les crsis, està afectant els sectors més precaris de l'educació i del treball en general. Aquestes són les persones que presten serveis a l'Ajuntament contractades per empreses externes que licita l'Ajuntament. 

A moltes treballadores d'aquestes empreses (en concret que en tinguem constància AUSOLAN, FUNDESPLAI i PERE TARRÉS), el mateix dia que es tancaven les escoles els arribaven notificacions d'ERTO o d'acomiadament directament en el cas de contractes d'obra i servei o de substitució. 

Des de divendres hem estat fent una campanya de pressió a través de les xarxes i enviant email als membres del govern del consistori i als responsables de l'IMEB instant-los a que fecin el que ja havia fet la Generalitat: comunicar a les empreses que les licitacions continuàven en peu i que no havien d'acomiadar les treballadores. 

Finalment, ahir a la tarda es va publicar el DECRET D'ALCALDIA  i la nota de premsa on s'assegura a les empreses que seguiran cobrant les licitacions. 

En aquests moments les treballadores estan a l'espera de la reacció de les empreses. La CGT estem engegant una campanya de pressió per a que aquestes NO ACOMIADIN A NINGÚ, atès que seguiran tenint els ingressos previstos abans del Coronavirus. Si ho fan, estan actuant fraudulentament donat que si apliquen els ERTO, les treballadores cobraran diners públics (atur) i les empreses tindran doble benefici al no haver de pagar les treballadores. 

Confiem en la responsabilitat ètica d'aquestes empreses i esperem que aviat donin la noticia que no despediran a ningú. Si no és així farem les accions que calgui per la defensa dels llocs de treball. 

Per tant, si ets una de les treballadores afectades: 

1. Si et fan signar alguna cosa, NO SIGNIS, o signa NO CONFORME. 

2. Posa't en contacte amb les teves companyes i estigueu connectades per actuar colectivament. 

3. Demana explicació al Comité d'Empresa. 

4. Posa't en contacte amb la CGT, organitza't i lluita pels teus drets. 


I per tot això que ha passat i per molt més, tornem a exgir, i no ens cansarem de fer-ho, la GESTIÓ DIRECTA de tots ELS SERVEIS PÚBLICS i per tant la internalització del personal de cuina i menjador, de suport educatiu i de neteja que treballen a les nostres escoles. 

D'altra banda, us deixem enllaços que hem elaborat des de la CGT amb la normativa vigent a dia d'avui que us poden ser d'utilitat:

És cert que no es pugui fer una suspensió temporal del contracte a o un ERTO a treballadors/es amb contractes d’obra i servei?

Què hem de fer si l’empresa em notifica que m’acomiada arrel de l’actual situació d’emergència pel coronavirus? I si es tracta d’una suspensió temporal de la relació laboral?

En el cas que el meu centre de treball encara segueixi funcionant i no hagin implementat el teletreball, puc no anar a treballar per haver de cuidar les meves filles i fills ara que no tenen escoles?

Així mateix, al nostre web trobareu informació actualitzada, atès que cada dia es van publicant nous decrets degut a la situació actual. Les darreres novetats publicades:




Que el coronavirus no serveixi per tapar una crisi estructural del capitalisme, un sistema econòmic que destrossa la vida de milions de persones i, de fet, el propi planeta.

Que el coronavirus no sigui la coartada per una nova, l’enèssima, retallada de drets i transferència de recursos públics a les empreses privades.

Informem-nos, organitzem-nos i defensem els nostres drets. Ara, precisament, amb més força.



dimarts, 17 de març del 2020

Comunicat sobre l'actuació de l'IMEB davant l'ordre de tancament de les Escoles Bressol pel Coronavirus


El dijous 12 de Març a les 13.30 el conseller d’educació en una roda de premsa comunica que a Catalunya es tancaran totes les escoles, des de llars d’infants fins a universitats tant de titularitat pública com privada

El Consorci d’Educació de Barcelona a primera hora de la tarda va enviar un comunicat als centres:


Aquest document deixa clar que, des de el dia 13 totes les escoles estaran tancades i cap membre del personal anirà a la feina. 

Però l’IMEB a mitja tarda encara no havia informat res a les treballadores de les escoles bressol de manera oficial.

Ho va fer primer a les famílies:



Aleshores, què ha passat amb les educadores de les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona que a les 9 h del matí del dia 13 havien d’estar al seu lloc de feina?

El dia d’abans, el 12 de març a les 16:30 van enviar el següent mail a les direccions de les EBM:


Davant d’això, tant CGT com diferents treballadores de manera individual van contactar via mail i per telèfon perquè ens esclarissin la situació. No vam obtenir cap resposta clara, més que haviem de seguir les directrius marcades. Amb poques explicacions les direccions van informar les treballadores que les referents mantenien que havíem de presentar-nos en el centre de treball. 

Així doncs, el matí del dia 13 de març les educadores de les EBM hi érem a les escoles, sense infants, amb incertesa i un sentiment estrany d’impotencia, injusticia i sense entendre que fèiem allà… Perquè en tots els centres educatius no hi havia presència del personal i en canvi nosaltres sí que havíem de córrer el risc? Agafant el transport públic des de diferents poblacions i reunint-nos sense cap sentit en les nostres escoles. Com és que havíem de buscar opcions per deixar als nostres fill/es a càrrec d’algú innecessàriament?

Fins i tot, el propi Conseller d’Educació, Josep Bargalló, feia declaracions als mitjans reiterant que TOT el personal dels centres educatius de TOTES les titularitats havien de quedar-se a casa. ESCOLTAR AUDIO

Vam intentar un cop més posar-nos en contacte amb l’IMEB, diverses treballadores vam trucar i CGT com a delegades també vam demanar explicacions, sense resultats: els treballadors que agafaven el telèfon ens deien que la decisió de la Generalitat no havia de ser la mateixa que la de l’Ajuntament i que en aquell moment els membres de l’administració estaven reunits i havíem d'esperar als centres a rebre noves instruccions. Insistien que no podien abandonar el lloc de treball.

Finalment a les 9:57 les direccions reben el següent mail:


No entenem aquestes directrius, en aquest cas era ben fàcil, només calia seguir les instruccions del Departament d'Educació i fer com la resta d'educadores i mestres i quedar-nos a casa, què és el que demana aquesta emergència sanitària.

Hem hagut d'anar a l'escola i saltar-nos les recomanacions per tan sols 57 minuts de... feina?

Aquests 57 minuts fins que ha arribat la confirmació que podíem marxar, han estat la prova clara que, un cop més l'IMEB ha ficat la pota... però en aquest correu no esmenten en cap moment que s'hagin equivocat ni demanen cap disculpa. A més, diu que abans de marxar deixem tota la feina ben planificada... Quin problema hi havia en repartir-nos les tasques telemàticament com ho faran els més de cinc mil centres educatius arreu de Catalunya?

No és la primera vegada que succeeix una situació com aquesta. Per exemple, quan es convoca una vaga, les educadores bressol sempre som les últimes en saber els serveis mínims, o la incertesa que estem vivint actualment sobre les properes oposicions amb possible baixada de categoria, els llargs períodes de silencis i preguntes sense resoldre, sent les mateixes educadores les que ens reunim per buscar solucions. I temps enrere... com quan ens van pujar les ràtios dràsticament, i ens van reduir les hores de suport, i quan van obrir tres escoles externalitzades... algun fet d'aquests ells mateixos van haver de revocar-lo. Encara esperem que facin el mateix amb les ràtios. Són totes decisions que no contemplen en cap moment el valor que tenim com a professionals.

Com sempre tornem a viure el sentiment de menyspreu al nostre col·lectiu per part de l'administració.

Per això, exigim a l'IMEB una explicació del perquè no han seguit les instruccions del Departament d'Educació i demanem que no torni a passar una situació com aquesta i doncs que deixi de menystenir les educadores bressol.


Equip de delegades de CGT CEB-IMEB
cgtcebimeb@gmail.com 
933107051 
Francesc Cambó, 17, 5À 08003
Barcelona, a 17 de març de 2020


divendres, 13 de març del 2020

Comunicat respecte el COVID19

Davant la situació excepcional que estem vivint, us fem saber que totes les delegades de CGT continuem treballant des de casa i estem disponibles com sempre per a qualsevol consulta que tingueu.

Us recordem les mesures preventives, de protecció i organitzatives d’aplicació als centres i serveis del Servei d’Educació de Catalunya amb motiu del coronavirus:


  • S’estableix el tancament de tots els centres i serveis del Servei d’Educació de Catalunya (fins al proper 27 de març).
  • Se suspenen els serveis de transport i de menjador escolar.
  • El personal que hi presta serveis no assistirà als centres i serveis educatius mentre es trobi en vigor aquesta mesura excepcional. Aquest personal ha de romandre disponible dins la seva jornada laboral habitual.
  • En relació amb el procediment de preinscripció escolar s’establiran els mecanismes necessaris per facilitar el lliurament de la documentació per als casos en que no es pugui fer aquest tràmit telemàticament.
  • Se suspenen les estades a les empreses de l’alumnat que realitzar Formació en Centres de Treball. Les estades en empreses en modalitat de Formació Professional Dual queden subjectes a les instruccions que determinin les empreses on es realitzin aquestes estades o l’autoritat laboral competent.

Adjuntem la Instrucció de l'Ajuntament i el Pla de Contingència enviat des de l'IMEB

Adjuntem també el comunicat de la Junta de Personal i Comité d'empresa de l'Ajuntament de BCN després de la reunió en motiu del covid19 mantinguda el 13 de març..

Respecte l'actuació negligent de l'Ajuntament i l'IMEB per haver fet anar a treballar a les educadores bressol el dia 13 de març, hem fet les reclamacions pertinents i estem elaborant una queixa exigint explicacions i que no torni a succeir una situació com aquesta. 
  
Per altra banda ens estan arribant moltes consultes respecte acomiadaments del personal que treballa en empreses externes licitades per l'Ajuntament, el Consorci o el Departament. Us demanem que si coneixeu algú afectat l'adreceu a nosaltres. Per la nostra banda estem demanant a l'Ajuntament que aclareixi a les empreses si l'import de les licitacions continuarà sent el mateix i que en aquest cas obligui a les empreses a no despedir el personal atès que no tindran pèrdues.

Més informació sobre els processsos d'ERTO O ERO:


A més, pots trobar més informació al nostre web:
Informacions sobre el Coronavirus (àmbit educatiu) Si tens dubtes generals en relació amb temes de salut consulta la informació actualitzada del Departament de Salut: Covid-19. 13.03.20 Instrucció 1 Mesures preventives, de protecció i organitzatives d’aplicació als centres i serveis del Servei d’Educació. Tancament indefinit de tots els centres i ...

Que el coronavirus no sigui una coartada Els darrers mesos, i en especial les darreres setmanes, estem vivint l’expansió d’un virus denominat COVID19 i comunament coronavirus. La seva existència és una evidència, com també ho és el seu impacte que es tradueix amb un nombre creixent de persones infectades i hospitalitzades. Desgraciadament també ...


Reiterem que estem a la vostra disposició per a qualsevol consulta que tingueu aquests dies.

dimecres, 11 de març del 2020

Aclariments increments salarials.

El passat 27 de gener de 2020 es va aprovar en la Mesa General de Funció pública l’increment retributiu d’un 2% en les retribucions bàsiques i complementàries des de l’1 de gener del 2020. Aquest increment el cobrarem amb caràcter retroactiu a la nòmina d’aquest mes de març.

A més, també s’incrementaran les retribucions amb un màxim d’un 1% segons hagi incrementat el PIB. Aquest augment variable tindrà efecte a partir de l’1 de juliol. El percentatge que s’aplicarà serà el següent:

un 1% si el PIB és igual al 2,4% o superior al 2,5%

un 0,80% si el PIB és igual al 2,4%

un 0,60% si el PIB és igual al 2,3%

un 0,40% si el PIB és igual al 2,2%

NOMÉS PERSONAL DEL CEB ↓
  • Aquest any 2020 rebrem el 60% de la paga extra de 2013 que quedava pendent. L'any passat ens van pagar l'altre 40%
  • Qui no va renunciar a la última bestreta (pactada a l'annex del CEB del conveni, disposició addicional pàgina 19) ,  va cobrar la paga sencera del 2014, i serà retornada quan l'aboni la Generalitat.
  • Qui va renunciar, en principi serà retornada entre el 2021 (55%) i el 2022 (45%)

dimarts, 3 de març del 2020

Escoles de Música Muncipals en lluita


CGT CEB-IMEB donem suport a les escoles de música municipals que s'estan veient atacades des de l'Ajuntament de Barcelona a través del nou plec de condicions per al concurs de les escoles externalitzades amb un pla que canviaria el funcionament de les escoles públiques i externalitzades tot minvant la qualitat dels ensenyaments de música de la ciutat de Barcelona. 
Els principals esculls que hi veuen tant les families com els claustres de les escoles són:



  • No hi ha cap avaluació prèvia que justifiqui el canvi de model.
  • Reducció radical de la càrrega lectiva mitjana.
  • Es planteja fer més activitats amb les mateixes hores i recursos.
  • Es vol afegir altres disciplines (dansa i teatre) a les EMM, però sense afegir-hi hores.
  • El professorat  haurà d’anar a fer classes de primària. Amb les hores que falten a cada professor, ja que al eliminar les classes individuals i treballar només en grup les hores lectives del professorat quedarien reduïdes.
Fins ara les escoles i les AMFAs s'han organitzat per fer pressió i aturar el pla. Compartim el manifest que han fet arribar a polítics i tècnics, i la recollida de signatures.


Les direccions estan pendents d'una reunió amb l'administració el proper 4 de març. Si no s'aturen els plecs, emprendrem accions i mobilitzacions per tal de conservar un model de les escoles municipals de música que tota la comunitat educativa vol conservar. 

PER UN MODEL D'ESCOLES DE MÚSICA CONSENSUAT, DE GESTIÓ DIRECTA I DE QUALITAT. 
#lamusicanoestoca




diumenge, 1 de març del 2020

Vaga Feminista 8M 2020

En motiu del dia de la dona treballadora el proper diumenge 8 de març, us fem arribar diverses informacions i propostes: 
  • Compartim el blog NO ESPERIS AL 8M, amb materials pedagògics classificats per matèriies i altres propostes per portar a classe durant aquesta setmana i la resta de les setmanes de l'any. 
  • Durant aquesta setmana podem sensibiltzar claustres i consells escolars per reclamar recursos per la coeducació als centres. MÉS INFORMACIÓ
  • La CGT hem registrat preavís de vaga general per aquest 8M, tot i ser diumenge, perquè és diumenge. MÉS INFORMACIÓ
  • Compartim la versió digital de la revista Catalunya de la CGT, escrit integrament per dones 
  • I també us fem arribar el cartell i el MANIFEST del moviment feminista, convocant el diumenge 8M MANIFESTACIÓ a les 17h a pl. Universitat.