Benvinguts

Blog de CGT de les escoles d'adscripció municipal

dimarts, 8 de març del 2016

RESUM I VALORACIÓ DEL PRIMER DEBAT SOBRE LA PETITA INFANCIA A BCN



El passat 27.2.16 vam assistir al primer debat del cicle de debats per la petita infància que organitza l’ajuntament de Barcelona.
L’inici d’aquests debats ha estat polèmic des del principi ja que en anteriors reunions amb el col·lectiu de bressol indignades es va prometre la participació d’aquestes en la preparació del debat; però aquesta participació va ser molt minsa a causa del seu calendari precipitat.  Així doncs, quan la plataforma per a la petita infància vam rebre de segona mà el programa del debat, ens va sorprendre molt comprovar que les escoles bressols públiques no hi tenien cap punt específic i que es parlava efectivament d’iniciatives no públiques com l’associació de llars de criança, la xarxa d’educació lliure o els espais familiars (n’hi ha de públics i de gestió privada)
També es van presentar dos estudis per justificar aquest primer debat on s’estudiaven les diferents opcions escollides per les famílies que optaven per no matricular els seus fills a les bressol publiques. Els podem trobar en aquest link.
En el torn obert de paraula, diversos membres de bressol indignades i directores d’escoles bressol públiques van apuntar, entre d’altres coses:
-que les bressols públiques també implementen metodologies lliures i respectuoses amb les persones però que es podria fer millor amb el recursos necessaris i així assegurar l’equitat i l’accés universal al servei.
-que els espais familiars de getió indirecta s’haurien de municipalitzar.
-que hi ha molta demanda no atesa, que l’atenció a la petita infància ha de ser un servei públic.
Des de CGT ens preocupa aquest alt interès de l’ajuntament cap a iniciatives cooperativistes que no deixen de ser una iniciativa gestionada de manera privada. Per això també ens preocupen les condicions laborals dels treballadors d’aquestes iniciatives ja que suposen situacions laborals precàries, com el fet de ser autònoms (llars de criança o  mares de dia) o l’alta voluntarietat que suposa la organització d’una escola lliure. 

Alhora ens preocuparia que l’ajuntament destinés diners públics a aquests tipus de condicions i que a la vegada les condicions laborals de les educadores de l’escola bressol pública s’hagin vist degradades amb l’augment de ràtios, la retallada del suport educatiu, les males condicions de jubilació, els diferents tipus de contractació de les interines i la seva conseqüent pèrdua d’alguns drets segons els contractes,  etc. I sobretot també en preocupa la manca d’oferta d’escolarització pública per assegurar el servei a tots els estrats socials.
Per això, tot i la mirada crítica, agraïm a l’ajuntament la iniciativa d’encetar els debats per a la petita infància a Barcelona i l’instem a posar al centre les escoles bressols en les properes sessions per tal de conèixer la seva tasca, les seves problemàtiques i les propostes de millora que ha promès l’administració.
Nota: Podeu trobar les notes que vam prendre durant la jornada aquí