dijous, 29 d’octubre del 2020

Cuines Bressol En Lluita. II carta oberta de les que paguen els plats trencats de la crisi COVID


Des de l'inici de la pandèmia el personal de cuina de les escoles bressol de Barcelona s'està organitzant per unir-se i reivindicar els seus drets laborals i la qualitat del servei de menjador dels infants de la nostra ciutat. 

Les cuineres i ajudants fa temps que pateixen el maltracte de les empreses licitades per l'Ajuntament. Ara demanen que l'Ajuntament se'n faci responsable i vetlli perquè les empreses que contracta compleixin la llei i respectin els drets laborals. 

A més a més denuncien l'empitjorament de la qualitat de l'alimentació que s'ofereix a les escoles bressol. 

Ja a l'inici de la pandèmia vam denunciar la mala pràxis d'algunes empreses. Amb l'inici de curs totes les empreses han vulnerat els drets de les treballadores més precàries intentant estalviar-se diners a costa de retallar jornades, no reconèixer complements o no respectar les condicions de subrogació i essent abandonades pels seus representants sindicals a les empreses. 

Per això, tot i la pandèmia i les dures circumstàncies de feina i de vida, han tingut la força per organitzar-se convocant una concentració a pl. Sant Jaume, fent denúncia pública i enviant una carta al govern i als responsables de l'IMEB. El gerent de l'IMEB Jordi S.anchez Masip, ha contestat d'una manera totalment decebedora. 














Però les treballadores no es rendeixen, han tornat a enviar una carta, aquesta vegada volen una reunió per transmetre la situació i cercar recolzaments del govern i els grups municipals i segueixen cuinant un pla de lluita. 

VEURE II CARTA OBERTA AL GOVERN MUNICIPAL I ALS GRUPS MUNICIPALS


divendres, 23 d’octubre del 2020

Apunts Reunió del grup de treball de l’IMEB - 23 d’octubre de 2020

Avui ens hem reunit el grup de treball de l’IMEB amb un únic punt a l’ordre del dia: Procés Oferta Pública categoria Educadora Bressol.

L’IMEB ens informa sobre els resultats de l’informe jurídic que fa tants mesos que esperem: segons ens expliquen la creació del grup B funcionarial queda reservada a les administracions estatal o autonòmica, i no es pot crear en l’àmbit municipal. Ens expliquen que ens enviaran l’informe després de la reunió (en el moment de la publicació d’aquesta entrada encara l’esperem).

Des de la CGT preguntem per què no se’ns ha enviat l’informe abans, ja que l’hem reclamat en nombroses ocasions (avui ens diuen que fa mesos que està fet), ja que hauríem guanyat temps fent l’estudi per part de les nostres advocades prèviament a la reunió. La justificació que se’ns dóna per part de l’IMEB no ens acaba de convèncer.

El plantejament de l’administració és d’una convocatòria de places parcial, no total. La seva proposta és convocar pròximament una part de les places només de la categoria C1, però controlant que les treballadores amb una titulació superior no s’hi puguin presentar (aquestes places A2 serien convocades més endavant).

Justifiquen aquesta decisió perquè creuen que és el més garantista (“evita que persones que tenen una major titulació, que podrien accedir a la categoria actual que és l’A2, tinguin la doble oportunitat de presentar-se i hipotecar places de persones que podrien anar únicament al C1”), i expliquen que no es poden convocar dues categories alhora, segons la llei.

D’entrada  a la CGT aquesta proposta ens sembla un desgavell i pensem que això és tapar forats obrint-ne d’altres. No entenem que aquesta sigui la proposta inicial de l’IMEB, pensant en el benestar de totes les treballadores.

Lligat amb l’aspecte anterior i recordant que el decret de funcionament de les escoles bressol obliga que hi hagi un percentatge mínim de mestres a les escoles, l’IMEB informa que s’haurà d’establir una operativa diferent de la borsa per garantir-ho. 

La CGT podrem participar en la modificació del funcionament de la borsa. Ens asseguren que, tot i no haver signat el conveni, hi podrem participar.

La reunió acaba amb el compromís per part de l’IMEB de l’elaboració d’un full de ruta amb l’estudi de formació, edats, etc. de les interines educadores, l’impacte a la borsa de treball, una proposta de calendari de la convocatòria, etc. Diuen que això es farà per a fer arribar a bon port la convocatòria. No ens asseguren que ens facin arribar aquest esborrany amb anterioritat a la pròxima reunió (“ho anirem compartint tret que vegem que requereixi molta explicació”). També asseguren que es donaria un any de marge des de la convocatòria fins a la realització de les proves, per a donar temps per a estudiar.

Alguns sindicats hem insistit que, en cas d’una hipotètica modificació de categoria, es respecti l’import salarial (tant sou com complements o antiguitat). L’IMEB ens informa que ja hi estan treballant i que a la pròxima reunió miraran de presentar-nos la seva proposta.

De nou ens hem tornat a trobar amb una administració que no ens facilita els documents de treball prèviament a les reunions, per a poder estudiar-los amb calma i consultar les treballadores. Així, aquesta reunió ha estat principalment informativa per part de l’administració i no l’etiquetaríem com a reunió de grup de treball. Esperem que, tot i que no s’ha compromès a enviar-nos els esborranys prèviament a la pròxima reunió, finalment ho facin i puguem treballar adequadament.

L’administració ressalta les dades insostenibles d’interinitat a les escoles bressol de l’Ajuntament de BCN: el 70% de la plantilla actual. S’avoca gran part de la pressió generada per aquest fet sobre el grup de treball, per a donar una resposta ràpida a aquesta situació a través de la convocatòria d’oposicions proposada.

No ens deixem enganyar: que s’hagi arribat a aquest 70% d’interinitat a aquest sector és responsabilitat i conseqüència de les decisions de l’IMEB i de l’Ajuntament de BCN. Sí, sabem que tothom estem patint les conseqüències de la pandèmia, però tot això ve de molt abans. Ni en som tant responsables la part social ni han de patir les conseqüències les treballadores.

La reunió ha tingut una durada de poc més de mitja hora. Ens emplacen a una nova reunió d’aquí a un mes aproximadament.

Tan bon punt disposem del dictamen jurídic, l’estudiarem a fons i us convocarem a una assemblea per a traslladar-vos la informació i recollir les vostres demandes, de cara a preparar la pròxima reunió amb l’administració.

Des de la CGT CEB-IMEB reiterem, de nou, el nostre desig d'estabilització del personal educador d’escoles bressol mitjançant un sistema just i que no deixi companyes fora del sistema i que mantingui els drets laborals actuals. Per nosaltres està clar que aquesta hipotètica convocatòria d’oposicions no és el camí correcte.

CGT CEB-IMEB

dimarts, 20 d’octubre del 2020

Instància de reclamació d'un permís de conciliació COVID per educadores bressol i la resta de personal municipal.

Des de la reobertura dels centres educatius al mes de Juny que estem reclamant a l'Ajuntament de Barcelona un permís retrubuït de conciliació per tots els casos de confinament que genera la pandèmia de la COVID. VEURE INSTÀNCIA DEL 9 DE DE JUNY

Tot i la nostra insistància amb vàries comunicacions i portant el tema a la mesa general de negociciació, l'Ajuntament encara no ha habilitat cap permís creant una situació de precarietat i vulnerabilitat sobretot a les dones, que són les que majoritàriament demanen els permisos per conciliació. Així mateix, a les escoles bressol hi ha moltes educadores mares que es veuen amb la necessitat de cuidar els seus fills i filles que estan en una situació de confinament preventiu, amb la única possibilitat de pidular una baixa al CAP o d'agafar un permís no retribuït. 

Aquesta situació és del tot insostenible i exigim a l'Ajuntament de Barcelona que habiliti un permís retribuít de conciliació per tots els casos que genera la pandèmia de la COVID. Per això hem registrat una nova instància:  

 VEURE INSTÀNCIA PERMÍS CONCILIACIÓ COVID 

Us proposem, com l'anterior vegada, que registreu instàncies individuals en el mateix sentit. 

CGT CEB-IMEB


Valoració jornada de vaga 15-Oct a l’ensenyament públic

El dijous 15 d'octubre va tenir lloc la segona jornada de vaga a la qual les treballadores de l’ensenyament públic hem manifestat, com ja ho vam fer el passat dia 9, el nostre rebuig a mantenir una falsa normalitat que el Departament i l'Ajuntament de Barcelona pretenen amagar sota el sobre esforç de docents, educadores, personal de suport i administratiu, amb la seva política d’improvisació i d’infradotació pressupostària.

Milers de treballadores i treballadors dels centres educatius públics hem tornat a fer vaga i a sortir als carrers de diferents territoris malgrat el boicot que el Departament d’Educació manté amb la desinformació als centres. També hem de denunciar el silenciament per part dels grans mitjans de comunicació i la seva absència quasi absoluta a la concentració que ha omplert la Plaça Sant Jaume. El seu boicot, en especial el dels mitjans públics catalans, donen cobertura al govern per amagar a l’opinió pública la situació que s’està vivint a escoles i instituts.

Tot i els mètodes per invisibilitzar la vaga i els serveis mínims abusius decretats, l’aturada de part de les plantilles (desigual segons territoris o etapes) ha fet trontollar el funcionament de l‘activitat diària de molts centres, fet que constata la feblesa d’aquests per afrontar el present curs. Molts centres es troben al límit, atès que no s'han reduït les ràtios ni mantenir la distància de seguretat, una insuficiència de les plantilles que calien per desdoblar grups, la falta de substitucions, moltes de les quals provocades precisament a conseqüència de la pandèmia, la manca d'un permís de conciliació per les educadores bressol en cas de confinament preventiu dels seus infants, l'aparició d'una clàusula sorpresa als contractes de substitució d'educadores bressol on diu que se'ls rescindirà el contracte en cas de confinament o les precàries mesures de seguretat que posen en risc la salut de milers de persones.

Des de CGT continuarem apostant per la continuïtat de les mobilitzacions mentre el conseller d’Educació i l'Ajuntament de Barcelona no atenguin les reivindicacions necessàries per garantir la salut i la qualitat de l’educació pública. A través de les assemblees de treballadores i de la implicació de tota la comunitat educativa, promourem noves propostes d’accions i aturades per fer tota la pressió possible al carrer i als centres.

Seguim cridant a la resta de sindicats a concretar mobilitzacions unitàries i prou contundents per aconseguir les demandes plantejades i a totes les treballadores de l’educació a participar de les assemblees i mobilitzacions que convocarem pròximament.

Hi tornarem i serem més, moltes més. 

CGT CEB-IMEB

dimarts, 13 d’octubre del 2020

Apunts assemblea bressol sobre la VAGA del 15 d'octubre i més enllà.

A l’assemblea d’educadores de bressol que ha tingut lloc avui 13 d’octubre, les treballadores han trasmés la sensació d’agobi per les dificultats de fer vaga. A part dels serveis mínims abusius establerts pel Departament de Treball (als quals CGT denunciarem via judicial), les educadores es veuen sotmeses a un xantatge emocional. En algunes escoles no es pot oferir el servei si hi ha diverses persones que volen fer la vaga. L’IMEB ha ofert la solució que només entri a l’aula persones de suport educatiu, cosa que no és legal perquè han d’estar acompanyades. Però d’aquesta manera, la persona de suport ha de fer de 9:00 a 17:00 sense sortir de l’aula per a res ni poder dinar. 

Així les educadores es veuen presionades a no fer la vaga per no fer patir les companyes de suport. 

Davant d’aquesta situació, l’única opció que veiem, ja que no es poden trencar per un dia els grups bombolla, és tancar grups i que l’escola avisi a les famílies que no podran atendre als seus infants el dia de la vaga. 

En el cas que es desconegui el número d’educadores que farà vaga, des de l'escola s’hauria d’avisar les famílies que no es podrà garantir el servei ni el manteniment dels grups bombolla. D’altra banda, també s’hauria d’avisar a les referents de la situació. 

Recordatori: cap treballadora està obligada a comunicar si farà o no vaga abans d'aquesta. 

Accions/ propostes de mobilització 
  • Concentració dijous 15 a les 11:00 a plaça Sant Jaume es tornarà a llegir la carta oberta. Portar samarreta groga perquè se’ns distingeixi dels metges que es concentraran el mateix dia.
  • S’havia parlat amb anterioritat de la possibilitat de fer una concentració de bressol a banda, però el problema és que no hi ha temps d’informar de la concentració ni per demà ni per dijous. Es convocarà una concentració després de la vaga (s’ha d’avisar amb 10 dies d’antelació mínim). CGT es posarà en contacte amb la resta de sindicats i Bressol Indignades per convocar la concentració.
  • Us animem a fer propostes d'accions per tenir un full de ruta de mobilitzacions. 
CGT CEB-IMEB




dijous, 8 d’octubre del 2020

La Generalitat decreta uns serveis mínims abusius i amb un argumentari masclista, desfasat i contradictori


Just un dia abans de la vaga, i arran  de la denúncia pública feta per CGT, i motivada pel fet que des de la Conselleria de Treball, amb una clara intenció d’invisibilitzar la protesta, havia obviat la publicació de l’ordre dels serveis mínims de la vaga educativa convocada per als dies 9 i 15 d’octubre, la Generalitat publica uns serveis mínims que són clarament impugnables.

En relació a convocatòries anteriors,  duplica o triplica les persones docents que han d’acompanyar l’ensenyament d’infantil i primària, ara marquen dos docents per cada quatre unitats o aules, mentres que  abans  una per cada quatre aules, o 1 per cada sis. A l’ensenyament secundari dicten un/a docent cada tres unitats, servei que no s’havia contemplat en altres convocatòries. Pel que fa a l’educació especial i a les escoles bressol, l’augment ha estat entre el 25% i el 30% de la plantilla al 50%.

A banda d’aquest increment, hi ha un aspecte en el redactat que ens ha de preocupar, i molt. L’argumentari utilitzat en l’ordre que signa Chakir El Homrani Lesfar,  conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, a banda de basar-lo en una falsedat, és masclista i insultant. Hi podem llegir frases com la següent:

“en els darrers anys s’han produït transformacions profundes en la societat, com la incorporació massiva de les dones al món del treball”. 

A primer cop de vista, semblaria un text d’una ordre dels vuitanta del segle passat, però no, per molt inversemblant que sembli,  l’ordre és del 8 d’octubre del 2020. Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, les dones de classe treballadora hem treballat sempre! 

El conseller assumeix un discurs forjat al postfranquisme sobre la suposada entrada de la dona al món laboral, que en la majoria de casos va ser més un reconeixement que una incorporació. I en tot cas, ja fa uns quants anys que està normalitzat (tot i que precaritzat) el treball de la dona fora de l’àmbit domèstic. Conseller, no ens utilitzi per ponderar un nou equilibri entre el dret fonamental a la vaga i el dret d’anar a treballar o preservar la seguretat dels menors. Com a mínim tingui la decència de buscar unes altres justificacions.

Una raó suficientment masclista i classista com per a denunciar-la als tribunals.

A més, ara sembla que sí que els interessa la seguretat dels menors i la conciliació de la vida laboral i personal. Fins que no vam convocar la vaga no s’han dignat a aprovar un permís retribuït per les persones que havien de tenir cura de les seves criatures confinades. Un permís que de moment només s’hi pot acollir el personal docent, i que esperem que amb la protesta s’expandeixi a la resta de persones que treballen en l’àmbit educatiu, ja que si no implicaria una contradicció del seu propi argumentari.  A dia d’avui, hi ha moltes famílies que no tenen cap permís retribuït per la cura dels seus fills i filles mentre estan de quarantena, i aquí sí que tenim un problema greu de la vida familiar i laboral. Esperem que després del seu escrit reflexionin i solucionin aquesta errada. 

Així mateix, la Covid-19 no pot continuar sent una excusa per retallar drets dels treballadors i treballadores i no pot utilitzar-se per vulnerar el dret a la vaga. 

Si tan preocupats estan per la seguretat dels i les menors, que ens proporcionin el que exigim des de CGT: que redueixin les ràtios, que augmentin les plantilles, que dotin a cada centre amb personal sanitari, que ens donin més espais, i un permís retribuït no recuperable per a totes les persones treballadores amb menors a càrrec seu en situació d’espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.

CGT Ensenyament

DOC PDF

Permís de conciliació COVID.

La convocaòria de vaga pel 9 i 15 d'octubfe comença a donar fruits, si més no pel personal del CEB. 

Tot i així considerem que la mesura arriba tard i és excesivament burocràtica. També, esperem que la mesura vagi acompanyada de la previsió de substitucions del personal que ha de demanar el permís; i doncs que s'obrin totes les especialitats de les borses obertes. 

Exigim a l'Ajuntament de Barcelona i a l'IMEB que apliqui aquesta mesura a les escoles bressol inmediatament. Exigim al govern espanyol que decreti un permis de conciliació COVID per tots els treballadors i treballadores. 

El Departament fa uns dies ratificava l'aplicació del permís de conciliació COVID per funcionaris de la Generalitat. Després d'haver-ho requerit, avui el CEB ha enviat notificació als centres de l'Ajuntament: 

Benvolgut/da director/a,

Us informem que la direcció general de Professorat i Personal de Centres Públics, del Departament d’Educació, ha fet una adaptació de la nota que va emetre la Secretaria d’Administració i Funció Pública referent a la situació del personal de centres educatius amb menors a càrrec afectats per la Covid-19.

En aquest sentit, distingeix entre:
  • Personal que presta serveis i que té al seu càrrec menors que han estat confirmats amb Covid19
  • Personal que presta serveis i que té al seu càrrec menors de 12 anys que han de fer aïllament tot i no haver estat contagiats amb Covid 19
En el primer cas correspondrà una baixa mèdica. En el segon, si no hi ha possibilitat de fer teletreball o d’aplicar qualsevol altra sistema de flexibilitat horària, es podrà atorgar un permís per conciliació

Us fem arribar els models següents:

  • Sol·licitud de permís per conciliació per tenir a càrrec un/una menor de 12 anys que ha de fer aïllament tot i no haver estat contagiat amb la Covid-19
  • Declaració responsable de no tenir ningú que tingui cura d’un fill/a menor amb qui conviu
  • Declaració responsable d’estar esperant els resultats d’una prova PCR
La sol·licitud del permís, juntament amb la documentació sol·licitada (declaració responsable, certificat d’empresa o organisme en que presten servei les persones adultes que conviuen en el domicili, amb indicació dels horaris que presten serveis i comunicat del centre educatiu del menor que acrediti l’aïllament) s’haurà d’enviar signada, tant per la persona interessada com per la direcció del centre a l’adreça de correu electrònic rh_atencioprofessionals.ceb@gencat.cat

Aquest permís només és d’aplicació al PERSONAL DOCENT HOMOLOGAT i serà substituït pel procediment habitual.


Atentament,

dimecres, 7 d’octubre del 2020

Acords assemblea bressol sobre vaga 9 i 15 d'octubre.


1. En general es veu la necessitat de fer una vaga perquè la situació a bressol és insostenible. Es comenta la possibilitat de fer una vaga bressol en solitari però també es valora en positiu el fet d'anar tota la comunitat educativa junta, i més quan bressol de sempre reclama ser considerada una etapa educativa. A la convocatòria formal de la vaga s'ha inclòs la reivindicació de 5, 9, 15 quant a ràtios bressol i des de CGT CEB IMEB s'ha fet i enviat la carta oberta al govern municipal on es parla de totes les problemàtiques a bressol.

2. Es comenta que és estrany que es convoqui un divendres. La  CGT expliquem que ha sigut una qüestió de negociació amb l'ASPEPC, ells van proposar aquest dia i a canvi vam aconseguir dos dies de vaga, un en dijous, per ells era condició sine qua non. La CGT el divendres 9 d'octubre serem als carrers. Es diu que hi ha gent que la farà el 9 però que està tenint més quòrum la del 15. 

3. Es reclama la unitat sindical. Les delegades de CGT comentem que hem enviat mails i missatges demanant la seva valoració i poder fer alguna cosa plegades, però no tenim resposta. Acordem que totes insistirem als altres sindicats a anar plegades. 

4. Es comenten els serveis mínims. La CGT informa que hem enviat mail reclamant que l'IMEB enviï  a les escoles els serveis mínims, que els coneixem perquè s'estipulen en la mediació de la vaga i els hem fet arribar a l'IMEB (seran del 50%) i indiquin com s'han d'organitzar amb els grups bombolla. La resposta que hem rebut diu literalment: Desconeixem quins serveis mínims decretarà l’autoritat competent.

4. El dia 9 quedem a les 11h a pl. Sant Jaume amb samarretes grogues de bressol. Es llegirà la carta i s'oferirà el micro a qui vulgui del col·lectiu. 

5. Es proposa fer una concentració el dimecres 14 d'octubre davant l'IMEB

6. Es convoca assemblea bressol el dimarts 13 d'octubre a les 18h per preparar la concentració i fer propostes per dijous. 

En aquest enllaç: https://meet.jit.si/VAGA15OIMEB 

Ens veiem dimarts i més enllà!

CGT CEB-IMEB

dimarts, 6 d’octubre del 2020

CARTA OBERTA AL GOVERN MUNICIPAL: BARCELONA, CIUTAT PER UNA EDUCACIÓ PÚBLICA, DE QUALITAT I SEGURA?


Benvolguda alcaldessa i equip de govern de la ciutat de Barcelona,

Ens dirigim a vostès per fer-vos saber la situació de l'educació a les escoles de Barcelona de titularitat municipal i doncs per fer-vos arribar els motius de la VAGA GENERAL EDUCATIVA convocada pel dia 9 i 15 d'octubre per part de la CGT i l'ASPEPC.

La situació és molt greu a les escoles bressol municipals. No s'ha posat gairebé cap recurs per afrontar la complicada situació als centres davant la crisi de la COVID. l'únic recurs que s'ha donat són tres hores més de suport educatiu, que segons expressen les direccions i educadores de poc serveixen. A més, si sou un ajuntament progressista que defensa els serveis públics no s'hauria d'apostar per la privatització d'aquests, com és el cas del suport educatiu. 

Sabem que el Departament d'Educació ha eliminat la dotació a les escoles bressol municipals des de la crisi financera i les retallades i des d'aleshores ho estem reclamant i seguim reclamant-ho. També sabem que és el Departament que estableix els màxims de ràtios a bressol i també els hi exigim la baixada de les mateixes. Ara bé, també sabem que l'Ajuntament té superàvit, però prioritza la contractació de guàrdia urbana abans que de personal de l'educació. 

El que cal a les escoles bressol és una baixada efectiva de les ràtios, 5 per lactants, 9 per caminants i 15 per grans, que per altra banda fa anys que reclamem. Ara la situació és insostenible, les ràtios són les mateixes de sempre i és impossible seguir les normes de seguretat establertes per les autoritats sanitàries. Però això no és tot.

Sembla que les educadores bressol són classificades amb un nivell RN1 de risc laboral, és dir com si estiguéssim en una oficina, quan no cal explicar que estem en contacte constant amb infants sense mascareta i amb secrecions corporals dels mateixos i que aquests poden estar contagiats. Per ser classificats com a risc RN1, les treballadores vulnerables han sigut enviades a treballar, quan al juny, per exemple, quan la pandèmia estava més controlada, es van quedar a casa.

A les escoles bressol falten mans, falten educadores, falten complementàries, falten conserges. Les direccions no poden més, han de fer tasques de control d'entrades i sortides i ha incrementat exponencialment la tasca burocràtica amb l'aplicatiu traça COVID, on han d'introduir infants i educadores un a un. Les aules, doncs, no tenen cap suport. Les aules s'omplen de plors i les educadores no tenen cap ajuda.

Així, l'estrès que manifesten les educadores i directores és insuportable i aviat es començaran a succeir les baixes. Per no parlar dels protocols que no han rebut cap supervisió del comitè de prevenció de riscos ni per cap expert i l'arbitrarietat en els protocols de confinament i proves PCR que a cada servei de salut són diferents.

I el més greu: un Ajuntament que s'autoproclama feminista no hauria de deixar desemparades les mares (i de vegades pares) amb menors a càrrec confinats preventivament. Fins i tot la Generalitat ha habilitat un permís per aquests casos. Pels treballadors de l'Ajuntament hi ha la possibilitat de teletreballar, però i les educadores bressol?? Què han de fer si confinen el grup-classe dels seus fills i filles? l'única solució que els donen des de l'IMEB és un permís no retribuït. Perquè sempre són les últimes de la cua? Perquè aquest menyspreu?

I per acabar-ho de rematar, les educadores substitutes s'han trobat amb una nova clàusula als seus contractes, sense ser informades i veient-la després d'haver signat la presa de possessió del càrrec, on diu que se'ls rescindirà el contracte en cas de confinament, abocant-les a una situació més precària que en el cas de les treballadores externalitzades. 

L'Ajuntament de Barcelona hauria de vetllar per un servei de qualitat i per la salut de les professionals, dels infants i de tota la ciutat. Ja s'han hagut de tancar unes quantes escoles bressol i uns quants grups. Fins quan permetreu aquesta negligència? La salut de tothom està a les vostres mans.

Per altra banda estan les escoles de primària, secundària, escoles d'adults, escoles d'art i d'educació especial de titularitat municipal, on hi treballen docents i personal d'atenció i serveis municipal. Mentre que s'han practicat proves serològiques a tot el personal de l'Ajuntament, el nostre col·lectiu, que no pot teletreballar i que fa una atenció directa intensiva amb els usuaris (l'alumnat) no ha tingut dret a cap prova serològica, posant aquest personal en risc i de retruc a tota la ciutadania.

A les escoles municipals tampoc s'han abaixat les ràtios, i on s'han aconseguit reduir ha sigut a força de suprimir desdoblaments i suport als infants amb necessitats educatives especials, perquè el màxim d'increment de dotació ha sigut mig docent més per centre.

A més estem en la mateixa situació que les bressol quant al personal vulnerable, que se l'envia a treballar presencialment en gairebé tots els casos i sovint hi ha una manca de resposta per part del Consorci d'Educació i no s'estan substituint aquestes persones vulnerables.

No volem oblidar tampoc el personal externalitzat que també forma part del sistema educatiu i del que l'Ajuntament se n'hauria de fer responsable, com és la situació del personal de cuina constantment maltractat per les empreses licitades i que es va manifestar el passat 30 de setembre a pl. Sant Jaume sense cap resposta per part vostra tot i la carta oberta i la petició de reunió que ja vàreu rebre.


Per això exigim:

  • Reducció de ràtios: 10-15 a EI-PRI; 20 a Secundària. A escoles bressol; 5 per lactants, 9 per caminants i 15 per grans.
  • Retorn de la dotació pressupostària a les escoles bressol municipals. 
  • Contractació d'una complementària i conserge a les escoles bressol.
  • Increment de plantilles necessari per reduir les ràtios sense afectar a les especialitats, atenció a la diversitat i de suport als alumnes amb NEE.
  • Dotació de personal sanitari a cada centre.
  • Substitució de les treballadores vulnerables que no es poden incorporar als centres.
  • Dotació de tot el material necessari als centres (mascaretes FFP2 i pantalles facials, hidroalcohols, termòmetres).
  • Increment dels recursos necessaris per part del departament i ens locals per garantir l'aplicació dels protocols de neteja i desinfecció als centres.
  • Permís retribuït no recuperable per a les treballadores i els treballadors amb menors al seu càrrec en situació d'espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.
Reclamem a l'Ajuntament de Barcelona que es faci responsable de l'àmbit educatiu de la ciutat de Barcelona i més en les circumstàncies actuals de pandèmia on tota la ciutat es pot veure greument afectada.

Esperant la vostra resposta i les actuacions pertinents per millorar aquesta situació,

rebeu una cordial salutació i l'oferiment a col·laborar en el que sigui necessari.

CGT CEB-IMEB








dijous, 1 d’octubre del 2020

VAGA 9 I 15 OCT. Perquè? Participa als debats telemàtics

La CGT hem esgotat totes les vies per revertir aquest inici de curs tan caòtic. Hem fet reunions amb altres sindicats, hem insistit davant l'administració i denunciat la situació als centres educatius per tots els mitjans, en reunions, amb instàncies, amb comunicats públics i fent concentracions davant el Departament i els Serveis Territorials. 

Però tot segueix igual: 

-protocols incerts i imprecisos que obren la porta a qualsevol tipus d'actuació. 

-personal vulnerable treballant amb cents d'estuadiants i sense poder teletreballar

-substitutes malaltes amb por a dir que tenen la COVID perquè no les contractaràn

-disparitat entre centres en els protocols de restabliment sense revisió dels comitès de salut laboral ni de cap expert. 

-ràtios de sempre, amb, 8 lactants, 13 caminants i 20 grans a Bressol, 25 i 26 alumnes a primària i més de 30 a secundària. 

-Especialitats, desdoblaments i atenció a la diversitat eliminats per poder abaixar ràtios amb el mateix personal. 

-cap permís per poder cuidar els infants confinats preventivament.

VEIEU COMUNICATS SOBRE L'INICI DE CURS AL CEB

VEIEU COMUNICATS SOBRE L'INICI DE CURS A L'IMEB

VEIEU L'ESQUERDA SOBRE ELS MOTIUS DE LA VAGA

Per això la CGT junt amb el sindicat ASPEPC no hem vist altra sortida que convocar vaga el 9 i 15 d'octubre. 

Donat l'estat de la pandèmia i les limitacions d'aforament i doncs amb la dificultat de fer reunions als centres, convoquem assamblees-debat telemàtiques per parlar de la vaga:

✅Pel personal del CEB: 

-dimarts 6 d'octubre a les 18:00 en aquest enllaç: 

https://meet.jit.si/VAGA9OCEB

-dimecres 7 d'octubre a les 10.30 en aquest enllaç: 

https://meet.jit.si/VAGA9OCEB

 

Pel personal de l'IMEB: 

-dimecres 7 d'octubre a les 18:00 en aquest enllaç: 

https://meet.jit.si/VAGA9OIMEB







Surrealisme i intent de precarització a l’Escola Massana

Les treballadores docents del Grau Universitari en Arts i Disseny han estat patint durant els darrers mesos l’angoixa provocada per la incertesa del futur del grau. Un patiment totalment innecessari i que es podria haver evitat si el CEB i la direcció del centre haguessin actuat correctament i haguessin escoltat el claustre durant tot aquest temps.

Avui al matí la CGT CEB-IMEB i la CGT-UAB hem participat en la reunió convocada per l’Ajuntament de Barcelona, amb representació del CEB i la direcció del centre. També hi han participat els representants de les assemblees de docents i d’alumnat de la Massana, gràcies als quals s’ha pogut celebrar aquesta reunió i que han fet una tasca extraordinària durant les darreres setmanes.

Assignacions docents no tancades amb el curs començat, horaris enviats un diumenge a la tarda per a aplicar l’endemà, amb hores que no corresponen amb les assignacions previstes, reducció de la plantilla, reestructuració del grau per part de la direcció del centre (sí, esteu llegint bé, potser no tenen clar que les guies docents publicades i a partir de les quals l’alumnat ha configurat la seva matrícula al mes de juliol NO es poden modificar amb el curs començat)... I tot això sense criteris objectius, consensuats i votats al claustre, i amb una falta de transparència en tots els aspectes. Un despropòsit absolut.

Una escola sense l’equip de grau en actiu, sense representació de l’alumnat de grau al consell escolar, amb un 80% de la plantilla de treballadores del grau interines, i sense possibilitat d’estabilització donat que de fet són PDI (professorat docent investigador) i sense que se’ls valori la tasca de recerca que duen a terme i gràcies a la qual el grau disposa d’acreditació.

Des de la CGT hem defensat el dret de l’alumnat a rebre un ensenyament de qualitat i el dret del professorat a treballar en unes condicions justes i dignes. En cap cas l’alumnat i el professorat de la Massana ha d’assumir i patir les conseqüències dels possibles errors de gestió de la direcció o del CEB.

Gràcies a la pressió i bona feina de les assemblees de professorat i alumnat de la Massana s’han desmuntat els arguments de la direcció i del CEB i s’ha evidenciat els seus errors i la seva falta de previsió durant els darrers mesos, tot i la demanda d’un pla d’anticipació per part del professorat. 

La reunió ha finalitzat amb el compromís per part del CEB i la direcció del centre que l’afectació final només serà de 1,5 dotacions menys que el curs passat, i permetent distribuir aquesta reducció d’hores entre el professorat: no s’acomiadarà a cap membre del professorat!

Davant de la gestió autocràtica dels centres educatius, ens hi trobaran sempre de front!

Enhorabona, @plataformaEM! Seguim!