dimarts, 23 de febrer del 2021

VAGA FEMINISTA 8M 2021

 Enguany la CGT Catalunya torna a convocar VAGA GENERAL FEMINISTA per aquest 8 de març. 

SERVEIS MÍNIMS

VEURE PREAVÍS DE VAGA

VAGA GENERAL FEMINISTA MATERIALS CGT

Des de l'àmbit de l'educació tenim molts motius per anar a la vaga, perquè amb la crisi pandèmica les que hem pagat els plats trencats hem sigut les dones. Llegiu el nostre argumentari a 

l'ESQUERDA 8M 2021   ESQUERDA PDF

També seguim recopilant materials per les classes. Us animem a fer activitats amb prespectiva de gènere durant la setmana del 8 de març i el més important, durant tot el curs. 

VEURE BLOG NO ESPERIS AL 8M

Estigueu atentes i atents a les convocatòries de 

VAGA FEMINISTA 8M 2021











divendres, 12 de febrer del 2021

Apunts de la reunió amb la Comissionada d'Educació 11/02/21


GRÀCIES A LA MOBILITZACIÓ, L’ADMINISTRACIÓ FA UN PAS ENRERE.

L'AJUNTAMENT ES COMPROMET A INTENTAR QUE ES DESENVOLUPI LA CATEGORIA B FUNCIONARIAL


RESUM DE LA REUNIÓ AMB LA COMISSIONADA D’EDUCACIÓ 11/02/21

La Maria Truñó, comissionada d'educació de l’Ajuntament, diu que compartim la voluntat d'estabilitzar els llocs de treball. Vol reforçar el missatge de l'aposta ferma per part de l'Ajuntament de reconèixer les professionals de l'educació infantil i la voluntat d'enfortir l'aposta per les escoles bressol a la ciutat de Barcelona de gestió directa.

La comissionada apunta que hi ha una situació complexa pel grau d'interinitat i també la complexitat que suposa que la categoria laboral amb què entren ara les educadores (A2) no correspon a la legalitat i per tant no es poden convocar unes oposicions a A2 per totes les treballadores. La categoria B funcionarial, que seria la més adequada, no està desenvolupada ara com ara.

Alguns sindicats apunten que el que els preocupa més és l'alt grau d'interinitat i creuen que s'ha d'estabilitzar la plantilla com més aviat millor. I també parlen del clam de les educadores perquè se'ls reconegui com etapa educativa. Però demanen realisme i saber al més aviat possible si es pot desenvolupar la B en un temps raonable.

S'aclareix la qüestió de les 70 educadores amb una FPII. Després que tant la part social com l'administració s'hagin assessorat, estem tots d'acord que sí que es podrien presentar a una categoria B.

La CGT diem que és important estabilitzar les treballadores, però ens preocupa molt de quina manera podem hipotecar el col·lectiu i l'etapa amb una baixada de categoria. Diem que estem a la reunió en representació d'un gran nombre de treballadores amb qui fa un any que treballem en assemblees, que s'han mobilitzat per fer sentir que la feina d'educadora no és una feina d'auxiliar.

També pensem que el temps juga a favor nostre pel que fa a la sentència europea sobre l'abús de temporalitat (s'hauria de fer fixa a una persona que encadena tres anys de contractes temporals) i que s'està plantejant una modificació de l'EBEP quant a l'ingrés a la funció pública.

Nosaltres no acceptarem una C1, però preguntem que en el cas que es tiri endavant, quina titulació es demanaria i que si no és el grau superior d'educació infantil o similar, s'estaria obrint la porta a acceptar personal amb titulació inferior i a uns perfils professionals que no s'adeqüen a la legalitat ni a la concepció de les escoles bressol com espais educatius. (no responen).

La CGT també diem que segons la legalitat un terç de la plantilla ha de tenir títol universitari i que per això no estem d'acord en extingir la categoria A2 (que es proposava al full de ruta), i pensem que s'ha d'assegurar poder mantenir aquesta categoria a través del procés de funcionarització que sigui.

La CGT es vol sumar a la demanda de transparència. Des del principi vam demanar desenvolupament de la categoria B i l'Ajuntament va fer un dictamen que se'ns va facilitar molt tard; així i tot, els nostres serveis jurídics ens diuen que l'Ajuntament sí que tindria capacitat per desenvolupar la categoria B. I també des de funció pública de la Generalitat ens diuen que l'Ajuntament sí que la pot desenvolupar. Demanem poder seure amb els responsables de funció pública i aclarir aquest fet.

Demanem que es contesti al col·lectiu de Substitutes en Lluita i la resta de col·lectius com Bressol Indignades o l'Associació d'Educadores Bressol Municipals de Barcelona, que han demanat també una reunió amb la comissionada i es trobi una data i horari en què es puguin reunir atès que s'han mobilitzat i han fet molta feina, com l'elaboració entre totes d'un manifest en contra de la categoria C al que de moment s'hi han adherit 81 escoles bressol i espais familiars, AFAs, Rosa Sensat i l'AFFAC.

L'administració assegura que l'Ajuntament no pot desenvolupar la categoria B funcionarial i que ha d'anar avalat per una llei de la Generalitat. L'Estatut d'Autonomia diu que és exclusiva de la Generalitat de Catalunya tot el règim estatutari dels treballadors tant de la Generalitat com dels organismes locals. Els ens locals no tenen potestat per crear cossos.
L'administració es compromet a fer els tràmits necessaris per saber quin seria el calendari perquè la Generalitat desenvolupés la categoria B funcionarial.

Si es vol fer de manera immediata, la proposta del grup de treball de convocar un C1, és l'única que estan en disposició de fer (assegurant amb un acord de l'Ajuntament el manteniment de les retribucions). La tramitació del grup B pot anar per llarg. Si no volem esperar ens hem de plantejar o B laboral o C1 funcionarial.

ACORDS
Per part de l'administració: buscar la interlocució a la Generalitat i esperar a poder establir quin seria el calendari per a desenvolupar la B funcionarial.

Per la part social: anar pensant què fer si el calendari endarrerís molt el procés: convocar oposicions a C1 o a B laboral.
Debatre i arribar a acords respecte establir o no dues categories (C1/B i A2 per a les funcions de direcció), i com accedir-hi si es decideix fer-ho (oposicions a dues categories, via promoció interna...)

Des de CGT valorem la reunió com un avenç fruit de la feina que hem fet conjuntament amb les treballadores i els diferents col·lectius organitzats. Però no podem abaixar la guàrdia i cal seguir el debat per abordar les possibilitats que es plantegen. 

dijous, 11 de febrer del 2021

APUNTS ASSEMBLEA BRESSOL 10.02.21

En l'assemblea d'aquest passat dimecres vàrem assistir un total de 60 treballadores. En ella es va parlar del següent: 

1. Resum concentració del 3/02/21.

Des de CGT i les assistents de l'assemblea valorem la concentració del passat dimecres molt positivament, ens vam concentrar unes 150 persones, es van atendre als mitjans de comunicació (Btv, la directa i TOTBarcelona) es van respectar les mesures de seguretat...

2. Resposta a les peticions de reunió amb la comissionada Maria Truñó.

  • A CGT ens han convocat l’11 de Febrer a les 16 h telemàticament juntament amb els altres sindicats,  part del personal de RRHH de l'Imeb i el gerent de l'Imeb.


Publicarem el resum. 


  • A substitutes en lluita els hi van proposar reunió el dia 9 de Febrer a les 11 h del matí, van contestar que el més viable era buscar un altre data, tenint en compte l'horari laboral de les treballadores. Acordem que es proposarà dilluns vinent al llarg del dia o, el dimecres o el dijous a la tarda de la setmana vinent. Esperem la resposta. En aquesta reunió assistiran un representant de Bressol indignades, Substitutes en lluita i de l'Associació d'Educadores Bressols Municipals de Barcelona.


Què defensem a la reunió?

Anar a la reunió amb el mateix discurs que portem en tota la lluita.

Com a col·lectiu lluitem per no acceptar la C1.

Sorgeix el debat de què volem com a col·lectiu. Concretem que de moment esperem que proposen a la reunió i a partir d'aquí ens organitzem per decidir que volem.

Es comenta fer proposta de vaga, però esperem a la reunió per decidir si es fa.

Es farà un grup amb les persones previ a la reunió per definir el discurs.


3. Reunions amb els grups municipals.

Segons vam acordar a l'assemblea anterior també vam contactar amb els grups municipals. L'únic partit que ens ha respost és Junts per Catalunya com va passar amb la lluita que vam tenir amb el tema de les cuineres també van contactar només ells.


  • CGT assistirà a la reunió amb aquest partit polític juntament amb algunes representants de substitutes en lluita i queda concretar si vindrà alguna educadora més del col·lectiu, la data encara està per definir.


  1. Roda de premsa:

Esperem a veure com van les reunions que tenim els següents dies.


  1. Campanya comunicació:

Tornem a engegar-la els pròxims dies, després de la reunió de demà en funció del que ens diguin tornem a la càrrega de tweets.


  1. Noves propostes:


  •  Adhesions dels consells escolars de cada escola: en aquestes reunions hi han representats de tota la comunitat educativa de l'escola i valorem com a proposta interessant el fet que es puguin adherir.

S'enviarà un mail des de substitutes en lluita a totes les AFA's demanant el seu suport i proposant una reunió extraordinària del consell escolar perquè signin el manifest.

(Es gestionarà pel grup de Telegram on les educadores estan treballant)


  • Anar a les audiències públiques. Es fa una per districte, ara mateix s'està fent per internet per tant és bastant senzill. Seria una bona manera que això arribés a oïdes de bastant gent.

Les pròximes dates són:

Les corts: 17/02, hora: 17h

Ciutat Vella: 18/02 hora: 18:30h

Sant Martí:22/02, hora: 18h


(Es gestionarà pel grup de Telegram on les educadores estan treballant)


  • Accions que es poden fer en un futur: Roda de premsa, vaga...


Adjuntem el grup de Telegram on estem treballant les educadores perquè t'hi puguis afegir:

https://t.me/joinchat/FnS69Na_eYAY7bYy


dimarts, 9 de febrer del 2021

COMUNICAT SOBRE EL PROCÉS DE LLUITA PER LA CATEGORIA PROFESSIONAL. JUNTES PODEM GUANYAR.

Després de la concentració a la Pl. Sant Jaume, on ens vàrem aplegar unes 150 bressoleres i gràcies a l'organització i la feina de les treballadores amb el suport de la CGT, escrivint al govern i als grups municipals, cercant adhesions al manifest i fent una gran campanya de comunicació, comença a haver-hi moviments a l'administració.

La nostra reivindicació en contra d'una baixada de categoria a C1 ha arribat on calia i comencem a rebre propostes de reunions amb els responsables polítics. Celebrem també que altres sindicats donin suport a una reivindicació que la CGT va tenir clara i va lluitar des del principi de les negociacions, ara fa més d'un any.

Però l'administració no ha jugat net.

En primer lloc, el curs passat, van esperar a l'últim moment per facilitar-nos el seu dictamen jurídic respecte el desenvolupament de la categoria B per part de l'ajuntament, tot i que ja el tenien des de feia temps. Així i tot, els serveis jurídics de la CGT van fer la feina i vam publicar un escrit on s'argumenta que l'ajuntament sí que pot desenvolupar la categoria B.

Per altra banda, en l'última reunió del passat 26 de Novembre (vegeu el resum) l'administració ens informava que hi havia 70 persones amb una titulació obsoleta, i que aquesta corresponia a C1, i que si volíem seguir reclamant el que ens pertocava per llei (categoria B i A2) tinguéssim en compte que estaríem deixant a fora aquestes treballadores.

Com a CGT no trobarem ni ètic ni legal el que se'ns proposava. Vam demanar repetidament a l'administració que ens especifiqués concretament quina és la titulació d'aquestes 70 persones, ja que no ens quadrava que hi hagués interines amb titulacions obsoletes segons informacions que ens donaven algunes educadores

Divendres passat finalment ens van contestar i les nostres sospites eren certes, les 70 persones de qui ens varen parlar tenen la titulació FP2, una formació que equival a un CFGS d'educació infantil.

A continuació podeu trobar la normativa legal que ho confirma. (veure enllaç)

I en el següent Document oficial del Ministeri d’Educació, també podeu veure bé les equivalències d’FP1 i FP2. 

Trobareu titulacions en aquest  enllaç fent la recerca per “infancia”:



Ara, amb les cartes sobre la taula, esperem una reacció i una nova proposta per part de rrhh de l'ajuntament. Per això no hem d'abaixar la guàrdia. Continuem construint juntes les properes accions, seguim recollint adhesions al manifest que ja han signat 80 escoles bressol, diferents AFAs, persones individuals, l'AFFAC i Rosa Sensat, seguim participant en les assemblees i als grups de treball.

Perquè amb la força de totes, podem guanyar. El 0-3 i tant que hi és!

CGT CEB-IMEB

📎Propera assemblea:
📌Dimecres 10 de febrer. 18h                                                                        
➡️ Enllac assemblea : https://meet.jit.si/categoriabressol        

📎 Formulari d'adhesió EBMs al manifest (signeu només les escoles que no ho heu fet)

dijous, 4 de febrer del 2021

Oposicions personal subaltern 2019


Després de fer una pregunta, l'administració ens fa arribar la següent informació:

Us comunico que en principi demà enviarem un correu als 79 subalterns interins/es que han aprovat les oposicions per convocar-los a la pressa de possessió com a funcionaris i funcionàries de carrera que tindrà lloc a la seu del CEB (espai atenció RH – planta baixa), el dia 10/2/2021, en diferents franges horàries per evitar que s’acumulin a la porta i facilitar el distanciament.

Per indicació de l’Ajuntament també els indicarem que es tracta d’un tràmit obligatori a no ser que estiguin de baixa mèdica o en quarantena que en aquest cas ens ho hauran de comunicar per tornar a programar el dia (no tindrà repercussió en els efectes).

Les dos funcionàries en pràctiques estic pendent que m’informin de la data d’incorporació perquè ho han de lligar amb els centres on actualment presten serveis. El funcionari de Biblioteques farà la pressa de possessió en la seva destinació.




Després d'haver preguntat de nou sobre la situació de les borses de subalterns, ens contesten el següent: 

Fa uns dies alguns de vosaltres ens heu demanat informació en relació a la borsa de personal subaltern que actualment té “afegida” una borsa d’urgència que vàrem haver de posar en marxa durant el mes de juliol.

Ens preguntàveu si es farà una llista única . En aquest sentit comentar-vos que nosaltres seguirem els Acords de borsa pactats de manera que una vegada finalitzat el procés selectiu entenc que caldrà treballar en la incorporació del personal aprovat sense plaça, i formalitzar les entrevistes previstes per aquest efecte.

El personal de la borsa d’urgència ja es va seleccionar entre el personal aprovat sense plaça així que es seguirà el procediment, i si es troben entre els 100 candidats/es (o els que decidim) als que correspon la entrevista i la superen, doncs quedaran en aquest bloc per ordre entenc que de puntuació de l’oposició, i els dies treballats a la borsa d’urgència no s’afegiran d’entrada, si no que s’afegeixen en el següent re-càlcul de dies de borsa quan ja hagin començat a prestar serveis.

La darrera borsa d’urgència la vàrem treballar així, però ja sabeu que el CEB no està a la Comissió de Borsa, i desconec si en aquests darrers processos i constitució de borses s’ha aplicat algun altre criteri. Si és així, ho comentem.

Actualment estem trucar als substituts de la borsa ordinària entre els números aprox 160 a 338 (hi ha unes 70 persones fent reforços i substitucions d’aquesta borsa i la resta no treballen perquè no estan interessats o estan en altres borses). Si el personal de la borsa ordinària està treballant també truquem els/les candidats/es de la borsa d’urgència. D’aquesta darrera borsa que consta de 78 candidats estan treballant unes 14 persones per ordre de borsa. Actualment estem cridant el número 20 de la borsa d’urgència.

En relació a si els aspirants tenen manera de saber per quin número van de la llista, d’entrada comentar-vos que aquesta informació és molt variable perquè de sobte s’allibera el 175 de la borsa ordinària per alta de la titular, però també esta treballant el 245 i el 10 de la borsa d’urgència, així que no podem dir que anem pel 175, pel 245, ni pel 10 perquè en una setmana aquesta dada es diferent.

La Sílvia contesta a tothom que li pregunta per correu a rh_atencioprofessionals.ceb@gencat.cat aquesta informació, atès que no tenim una eina dinàmica a la web ni enlloc que permeti una actualització immediata i aquesta dada com us dic la gestionem amb un excel i és diferent cada dia en funció de les incidències del personal titular.

Reunió Salut Laboral 2.2.21


1. Des de la tornada de les vacances de Nadal, als centres educatius s’estan fent proves PCR mitjançant procediments d’automostra. Demanaran a sanitat que els hi facin arribar els resultats per veure la situació actual de la COVID als centres.

Automostres PCR. Els sindicats es queixen per l’horari de recollida de mostres. S’haurien d’haver fet 2 torns (matí i tarda) pels centres que fan classe tot el dia. Ens diuen que els tests estaven gestionats per sanitat i era molt complicat fer-ho a tots els centres de tota Catalunya.


2. Situació de les persones vulnerables.

Sabem de casos de docents de centres de la Generalitat vulnerables a la Covid que hauran de tornar als centres el dia 11 de gener. Abans de les vacances de Nadal a moltes d’aquestes persones, des del servei de prevenció de riscos laborals del departament d’educació, se’ls ha donat l’alta sense que la seva situació de risc hagi canviat i sense cap examen previ de cap metge o metgessa del departament d’educació.

 

Aquestes persones no tenien cap baixa per incapacitat temporal, sinó que tenien un permís per no anar a treballar, mentre es revisava la seva situació i s’adaptava el seu lloc de treball. A Barcelona hi havia només 3 persones del Departament i cap de l’Ajuntament.

Per tant no s’ha modificat cap baixa.


A alguns centres s’ha enviat un formulari a les direccions dels/ de les treballadors/es vulnerables per tal que afirmin que el centre disposa de les mesures necessàries per a la prevenció de la Covid-19 (distanciament, ventilació, higiene de mans, materials...). Aquest formulari s’ha enviat als centres on hi ha persones vulnerables amb una vulnerabilitat de nivell 3 o 4 perquè la direcció expliqui com es troba actualment els seu lloc de treball amb la finalitat de valorar una possible adaptació o si s’ha de derivar a l’SGAM perquè pugui tramitar una IT. 



3. S’ha fet algun estudi dels nivells de CO2 als centres? i de ventilació? 

No està previst fer cap estudi sobre els nivells de concentració de CO2. El Departament va fer un estudi de ventilació creuada, en el qual es basa la normativa sobre ventilació. Si a algun centre hi ha problemes en algun espai per falta de possibilitat de ventilació, s’ha de posar en contacte amb prevenció de riscos laborals i amb equipaments educatius. Aquests faran un estudi i valoraran la millor opció per resoldre el problema.


4. Problemes als centres per les baixes temperatures i la necessitat de ventilació.

Només 4 o 5 centres es van queixar de les baixes temperatures durant l'onada de fred. Els sindicats demanen que es prenguin les mesures necessàries perquè això no torni a passar, ja que s’està incomplint totalment la normativa de temperatures.



5. Situació del lliurament de material.  

  • El dia 11 va començar la distribució a tots els centres en funció del nombre de treballadors/es. Actualment s’ha lliurat tot el material previst. S’han enviat mascaretes transparents on hi ha personal amb problemes d’audició i a les escoles d’educació infantil. Els sindicats es queixen de la mala qualitat de les mascaretes transparents. S’entelen fàcilment i demanen que es busquin mascaretes fetes amb altres materials que compleixin la seva funció. Reconeixen  que aquestes mascaretes s’entelen fàcilment, però van ser les úniques homologades que van trobar. Ofereixen la possibilitat de comprar spray antibaf o utilitzar sabó de rentavaixelles per evitar que s’entelin.  

  • Els sindicats es queixen que hi ha hagut errors en alguns enviaments i proposen que siguin els centres els qui demanin el material que necessitin assumint les despeses amb dotacions del departament.

  • Els sindicats es queixen que les mascaretes higièniques no protegeixen els/les treballadors/es, i es demanen mascaretes FFP2 per tothom. També es queixen del fet d’haver de dur mascaretes higièniques durant tantes hores, quan tenen una durabilitat d’unes 4 hores. L’administració demanarà al departament les característiques de les mascaretes.

  • Els sindicats es queixen de la falta d'organització i criteris pel repartiment de material. L’administració diu que el departament ha fet un estudi previ i és ell qui calcula el material necessari tenint en compte la plantilla. Si hi ha alguna necessitat extra puntual, es pot demanar al CEB. A dia d’avui han proporcionat tot el que els hi han demanat.

  • A algunes escoles no arriba el material de neteja. És el centre el que demana el que necessita directament a l’empresa de neteja. Si hi ha un problema en alguna escola en concret, aquesta s’ha de posar en contacte amb serveis generals CEB i ells parlaran amb l'empresa. 


6. Situació metge ceb i contractació externalitzada. La metgessa segueix de baixa i la seva tasca està coberta per un servei externalitzat.


7. Situació plans de treball

Degut a la covid, només el 32% centres han lliurat pla de treball. 

No es va poder fer reunió amb els/les coordinadors/es de riscos dels centres a principis de curs com es fa normalment. De totes maneres, s'estan fent visites d assessorament als centres. L’escola que ho necessiti pot enviar un correu demanant-ho.

D’altra banda, s’ha enviat un document amb informacions importants a les direccions perquè el facin arribar als coordinadors de prevenció, sol·licitant que el/la coordinador/a avisi quan ho rebi.